Výměna koňské srsti – jarní síla

Hormonální změna u koní začíná již v lednu a organismus se přizpůsobuje změně srsti. Mnoho majitelů koní neví, že změna srsti koně nezávisí pouze na teplotě, ale ovlivňuje ji i denní světlo. Bohužel to znamená, že zvířata nejsou nutričně přizpůsobena výměně srsti dostatečně brzy a mohou se u nich objevit příznaky nedostatku.

V tomto článku se dozvíte, jak přesně se srst mění a jak můžete svého koně podpořit.

Proč koně svlékají kabáty?

Po 21. prosinci, kdy skončil nejkratší den v roce, se délka dnů neustále prodlužuje. To je také registrováno epifýzou , hormonální žlázou připojenou k mozku vašeho koně. Tato žláza produkuje hormon melatonin, který je mimo jiné zodpovědný za biorytmus a kromě reprodukce a rytmu spánek-bdění řídí i přeměnu srsti vašeho zvířete. Jakmile se dny prodlouží, podvěsek mozkový dá tělu vašeho koně signál k zahájení jarní výměny srsti.

Teploty způsobují změnu srsti do té míry, že se výměna srsti přeruší v případě náhlého ochlazení. Jedná se o ochrannou funkci organismu, která zabraňuje příliš rychlému vypadávání srsti, pokud váš kůň stále potřebuje teplo v nečekaně chladném jaru. Denní světlo i teploty ovlivňují hustotu a délku srsti. Vidíte, že koně v otevřených stájích mají hustší a delší srst než boxoví koně. Poníci také produkují delší srst než teplokrevníci nebo plnokrevníci.

Rozdíl mezi podzimním a jarním línáním

I když koně svlékají srst dvakrát ročně, jsou mezi těmito dvěma obdobími línání značné rozdíly. Na podzim váš kůň často během několika dnů nebo týdnů shodí krátkou, rovnou letní srst a zpočátku ji nahradí krátkou zimní srstí. V prosinci se tato srst prodlouží a vytvoří se dvouvrstvá srst - dlouhá horní srst a plyšová podsada.

Na jaře však jako majitel koně bojujete se srstí i celé týdny. Dlouhá zimní srst se totiž jen postupně svléká. Nejprve vyleze dlouhá svrchní srst, pak se postupně odlupuje hustá podsada a nakonec se objeví řidší letní srst. Není proto divu, že někteří koně mají v létě (trochu) jinou barvu srsti než v zimě, protože mění celou srst s výjimkou hřívy, ocasu a vousů.

V závislosti na plemeni, jednotlivci a teplotách trvá línání asi tři měsíce a stojí vašeho koně hodně energie . Některá zvířata proto během této doby hodně hubnou. Pokud si všimnete, že váš kůň je méně ochotný chodit nebo je nemotivovaný trénovat a pracovat, je to zcela normální. Mnoho zvířat vypadá netečně a nudně kvůli namáhavému přirozenému procesu. S tím byste měli počítat ve svém tréninkovém plánu. Vždy mějte na paměti, že organismus koně podává při výměně srsti nejlepší výkon.

Správná podpora pro koně při jarní výměně srsti

1) kartáčovat

Žádný majitel koně se v přechodném období nevyhne intenzivnímu ošetřování. Protože mrtvá srst svědí. Své zvíře podpoříte tím, že mu shazování chlupů usnadníte o něco hrubším kartáčem. Pomoci vám mohou také škrabky na kožešiny nebo hřebínky na kožešiny kari, které jsou k dostání v různých provedeních, kdy čepelemi s krátkými zuby odstraníte padající chlupy. Na oblast hlavy vašeho zvířete byste měli použít měkký kartáč.

2) ochrana proti nachlazení

Období přechodu ze zimní srsti na letní, stejně jako teplotní výkyvy zatěžují imunitní systém koně a stává se náchylnější k nachlazení. Pokud například zvíře během obzvláště teplého jarního dne ztratilo malé množství zimní srsti, bude se silně potit, ale v noci, kdy jsou nízké teploty, může ze zbývající zimní srsti těžit. Váš kůň musí tyto teplotní rozdíly vyrovnávat velkou energií. Imunitní systém a oběhový systém jsou proto pod velkou zátěží a vyžadují extra porci živin. Šípky jsou ideální pro posílení imunitního systému vašeho zvířete: obsahují až 23krát více vitamínu C než citrony a cenné galaktolipidy, které se osvědčily při kloubních problémech.

Dalším způsobem, jak se chránit před nachlazením, je sušení srsti po tréninku. Pokud je srst vašeho koně dlouhá, doporučujeme ji po tréninku nechat důkladně vyschnout. Další možností je přikrýt zvíře potící dekou.

3) péče o správné krmení

Pro zajištění přísunu energie pro Vaše zvíře je nutný přísun kvalitních bílkovin, stopových prvků, minerálů, vitamínů a mastných kyselin. Můžete tak koně ideálně podpořit při výměně srsti prostřednictvím jídla. Důležitý je mimo jiné zinek, měď, mangan, selen a esenciální Omega 3 & 6 mastné kyseliny, které se nacházejí zejména v lososovém oleji . Biotin a kyselina listová, které patří do významné rodiny vitamínů B, jsou také nezbytné pro regeneraci vlasů a pokožky.

Dbejte na přirozenou povahu krmiva. Syntetické minerální směsi musí tělo přeměňovat a také stimulovat organismus. Přirozený přísun živin na druhou stranu dokáže tělo lépe rozpoznat a vstřebat. Hovoříme zde o lepší biologické dostupnosti.

Pro vyvážený přísun zmíněných minerálních látek doporučujeme krmit například čistými pivovarskými kvasnicemi . Křemelina je také užitečná, protože přispívá k zásobování křemíkem. Křemík se podílí na vývoji lesklé a pevné srsti a také podporuje strukturu rohoviny a tím i kopyta. Pro pokrytí zásob omega 3 mastných kyselin a pro lesk srsti je lososový olej první volbou.  Vhodný je také lněný  olej nebo konopný olej . Dávkovat byste měli pomalu a opatrně, pokud váš kůň není připraven na krmivo obsahující olej. Můžete si tak dobře otestovat svou kompatibilitu.

Během výměny srsti kůň také potřebuje více bílkovin k vytvoření nové srsti. To může podpořit i jídlo bohaté na bílkoviny.

K pozitivnímu ovlivnění enormního výkonu metabolismu mohou velmi pomoci speciální bylinky. Mnoho koní s oblibou konzumuje pampelišku a kopřivu , mají přirozený stimulační účinek na metabolismus a také posilují játra a ledviny.

Vyvážené krmení je to nejlepší, co podpoří vašeho koně při výměně srsti a zmírní zátěž metabolismu.

4) zvláštní pozornost věnujte starým a nemocným koním

Zdravý a vyvážený kůň se dokáže dobře vyrovnat s dodatečným stresem spojeným s převlékáním srsti. Pokud je váš kůň starý nebo již má metabolické problémy, období výměny srsti znamená další stres. Tato zvířata mohou zhubnout, vypadat vyčerpaně a slabě nebo se u nich mohou objevit další komplikace. Abyste tomu zabránili, měli byste odpovídajícím způsobem upravit množství jídla.

V přechodném období můžete na svém koni často vidět takzvané „hladové chlupy“. Od pravé zimní kožešiny se liší tím, že výrazně vyčnívají z běžné srsti a jsou také slámové a tvrdé. Tyto chlupy jsou známkou toho, že metabolismus vašeho zvířete potřebuje intenzivní podporu.

Pokud si všimnete, že váš kůň i v teplých měsících stále nosí zimní srst a obecně má potíže s línáním, měli byste se poradit s veterinárním lékařem nebo veterinárním lékařem. V takových případech se jedná o metabolickou poruchu, kterou je třeba léčit.