Obezita u psů a její důvody

Má váš pes nadváhu? Pak je čas jednat. Obezita u psů může mít vážné následky, a proto je třeba ji brát vážně. Ale nebojte se: i když váš pes musí zhubnout, stále si může pochutnávat na jídle. V této příručce zjistíte, jak k obezitě u psů dochází, jak ji poznáte a jak se váš mazlíček může brzy zbavit přebytečných kilogramů.

Obezita u psů: přehled příčin

Obezita u psů může mít mnoho příčin. Důvodem k ukládání tuku navíc je většinou nadměrný příjem energie, ale v některých případech za ním stojí i nemoci.

Příčiny obezity u psů na první pohled:

  • Špatné krmivo: Příliš vysoký obsah kalorií a/nebo tuku v krmivu může vést k obezitě psa.
  • Příliš mnoho jídla: Příliš mnoho jídla může také způsobit kila navíc. Často to však nejsou hlavní jídla, která mají negativní dopad na váhu vašeho čtyřnohého přítele, ale spíše pamlsky mezi nimi. Pokud přesto chcete svého mazlíčka každou chvíli odměnit, je nejlepší používat přírodní pamlsky.
  • Nedostatek pohybu: Pravidelný pohyb je součástí spokojeného psího života. Pokud vaši čtyřnozí přátelé nemají dostatek pohybu, může to ovlivnit nejen jejich pohodu, ale i váhu.
  • Kastrace: Kastrace často vede k nadměrné chuti k jídlu u čtyřnohého přítele s poklesem energetických nároků. Pokud se rozhodnete svého psa vykastrovat, měli byste si hlídat jídelníček a v případě potřeby krmivo změnit.
  • Nemoci: Hormonální vlivy mohou ovlivnit váhu, stejně jako nádory, artróza u psů nebo jiná onemocnění. Zvláště pokud dojde k náhlému nárůstu hmotnosti bez navýšení množství potravy, měli byste svého mazlíčka nechat vyšetřit veterinářem.

Mimochodem: Některá plemena psů hromadí kila navíc rychleji než jiná. Patří mezi ně mimo jiné labrador, bígl a kokršpaněl. Pokud váš mazlíček patří mezi tato plemena, je vhodné hned od začátku dbát na vyváženou a zdravou stravu. V našem internetovém obchodě najdete to správné krmivo pro psy!

Proč může být nadváha pro psy nebezpečná

Pes s nadváhou by měl naléhavě zhubnout, protože nadváha rychle způsobuje další problémy.

To zahrnuje:

  • Diabetes mellitus
  • Kardiovaskulární stres
  • Kožní choroby
  • Ztučnělá játra
  • Přetížené klouby
  • Obtížné dýchání
  • Rizika: zvýšené riziko vzniku nádoru a větší riziko operace

Pozor: Pokud váš pes již těžce nebo hlasitě dýchá, je apatický nebo u svého psa zaznamenáte jiné změny chování, měli byste ho co nejdříve nechat vyšetřit veterinářem.

Jak poznáte, že váš pes má nadváhu

Pro majitele psů není vždy snadné rozpoznat, zda má pes nadváhu nebo ne. Přestože existují váhové tabulky, které uvádějí předpokládanou ideální váhu čtyřnohého přítele, jsou většinou příliš nepřesné, protože neberou v úvahu důležité faktory, jako je individuální tělesná stavba zvířete. Stále se doporučuje pravidelné vážení psa, ale mělo by být spojeno s kontrolou těla.

Zde je návod, jak zjistit, zda by váš pes měl zhubnout:

  • Pas: Zkontrolujte, zda vidíte pas svého chlupatého přítele. Pokud má váš pes obzvlášť objemnou srst, je nejlepší ji předem uhladit rukama.
  • Žebra: Cítíš žebra svého čtyřnohého přítele? Tenká vrstva tuku na žebrech je normální, ale měli byste je vždy cítit, když přejedete rukou po hrudi svého chlupatého přítele. V ideálním případě můžete spočítat žebra bez námahy. Pokud musíte tlačit trochu silněji, abyste spočítali žebra, může to být známka nadváhy. Dávejte však pozor, abyste svému psovi neublížili.
  • Záda: Měli byste také snadno cítit obratle na zádech. Pokud ne, může to znamenat, že máte nadváhu.
  • Potřeba pohybu: Zdravý pes se rád hodně hýbe. Čím je pes starší, tím méně pohybu je normální; Neměla by ale chybět úplně. Pokud váš chlupatý přítel preferuje klidné místo na spaní a vyhýbá se cvičení, může to znamenat, že má nadváhu. I když se váš čtyřnohý přítel rychle zadýchá, a je tedy schopen chodit jen na krátké vzdálenosti, je čas na návštěvu veterináře.

Nasaďte svému psovi dietu: jen pár kroků k úspěšnému hubnutí

Hubnutí u psů funguje stejně jako hubnutí u lidí: příjem kalorií je třeba přizpůsobit spotřebě energie. Tyto kroky pomohou vašemu psovi dlouhodobě shodit nadváhu a vyhnout se jo-jo efektu:

  1. Vytvořte dietní plán: Dietní plán je nejlepší vytvořit společně s veterinářem. Tím lze nejlépe odhadnout, jak rychle by měl váš pes zhubnout. Při vytváření plánu nezapomeňte uvést reálné průběžné cíle: Úspěchy tak budou rychleji viditelné a motivace zůstane zachována.
  2. Upravte množství krmiva nebo krmivo změňte: Podle toho, zda váš pes přibral kvůli nevhodnému krmivu nebo kvůli příliš vysokému množství krmiva, doporučujeme upravit množství nebo krmivo sami. Nejlepší je hned od začátku používat zdravé suché krmivo pro psy . Při výběru krmiva dbejte na to, aby byly splněny nutriční potřeby vašeho chlupatého přítele. Aby se redukční dieta snáze udržovala, krmte svého čtyřnohého přítele častěji a méně jídla. Nejlepší způsob, jak zajistit, aby váš pes dostával správné množství potravy, je zvážit denní krmné dávky.
  3. Odměny: Na redukční dietě jsou povoleny i malé odměny mezi tím. Měli byste to však započítat do denní dávky jídla. Nejlepší je vyhradit si část denní krmné dávky na odměny.
  4. Cvičení: Cvičení je dobré pro mysl i tělo vašeho čtyřnohého přítele. Cvičení je zvláště důležité při dietě. 
  5. Kontrola hmotnosti: Pravidelně važte svého chlupatého kamaráda a provádějte výše zmíněnou kontrolu těla.
  6. Čas místo svačiny: Věnujte co nejvíce času svému psu. Pravidelné hry nejen posilují vztah mezi majitelem psa a zvířetem, ale jsou také vynikajícím rozptýlením od stravy.
  7. Po dietě: I když váš pes dosáhl své ideální hmotnosti, vyvážená strava, pravidelné cvičení a hraní jsou stále důležité.

Důležité: Pokud váš pes hubne příliš rychle nebo nevidíte vůbec žádné výsledky, musíte jít k veterináři.

Pes s nadváhou: náš závěr

Od nadměrného příjmu energie po závažná onemocnění: Obezita u psů může mít mnoho příčin, a proto by měla být ve všech případech vyšetřena a léčena. Pokud jsou vyloučena závažná onemocnění, můžete psovi nasadit dietu. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vytvořit si společně s veterinářem individuální dietní plán a používat dietní krmivo pro psa, aby se zbavil nadváhy. Vyvážená strava a přírodní ingredience jsou nesmírně důležité pro prevenci příznaků nedostatku. Chybět by nemělo ani pravidelné cvičení.