Proč můj pes kulhá?

Je zcela běžné vidět psa kulhat . Stejně jako u lidí může špatný krok nebo rána vést k bolesti. A v důsledku toho může pejsek na pár minut kulhat. Když ale čas uplyne a kulhání neustane, nebo když chlupáč začne bez zjevné příčiny kulhat na jednu nohu, je dobré najít příčiny.

První věcí je zkontrolovat nohu zvenčí. Může se prostě stát, že si pejsek něco zapíchl v oblasti polštářků tlapek a bolí ho to při chůzi. V těchto případech postačí opatrně tělísko odstranit a postižené místo vydezinfikovat. Pokud je to možné, odstranění provedeme sami, jindy naopak problém nemusí být patrný pouhým ohledáním a bude nutné zajít k veterináři, aby psa prohlédl více.

23845766_1860071800686774_7874614270514604683_o

"Můj pes kulhá": podívejme se na možné příčiny

Kromě toho, že se něco zapíchne do nohy nebo že pes utrpí zranění, je nejčastější příčinou kulhání psa zranění kloubu . 

Dalším důvodem bývá problém  ve svalech a kostech. Ve většině případech se u těchto problémů objeví otok nohy nebo zánět v kloubech. Někdy se však může stát, že navenek problém vidět nebude. V těchto případech pes začne kulhat náhle. Většinou se to projeví po fyzické aktivitě určité intenzity. 

Mezi nejčastější úrazy patří natržení a vykloubení vazů a také zlomeniny .

Účinky věku mohou také způsobit, že pes kulhá kvůli stavům, jako je osteoartritida . V těchto případech musí veterinář připravit plán léčby, aby došlo ke zlepšení.

Kulhání může být také způsobeno dysplazií , buď kyčle nebo lokte. V tomto případě se kyčelní nebo loketní kloub zanítí a nezapadne  na své správné místo. V mnoha případech je zapotřebí chirurgický zákrok.

U mladých psů může být kulhání způsobeno také něčím podobným jako bolest, kterou zažívají děti v nohách, když rostou. Je častější u velkých psů a vymizí až po několika týdnech. Říká se tomu panosteitida a může přejít z jedné nohy na druhou. V každém případě je to mnohem méně znepokojující než předchozí příčiny.

Co dělat, když váš pes kulhá

První věc, kterou musíte udělat, když čelíte kulhání vašeho psa, je jít k veterináři. Ten pejska vyšetří, zjistí příčinu kulhání a poskytne mu vhodnou léčbu. V některých případech postačí protizánětlivé léky a někdy je potřeba dlaha, ortéza nebo postroj. V jiných případech bude k nápravě problému spíše vhodná operace.

Ve většině případech bude muset pejsek po léčbě nebo při samotné léčbě provádět různá rehabilitační cvičení. Možná bude potřeba poskytnout pomoc ke zlepšení chůze například formou chrániče kloubu atd. Všechny tyto pomůcky jsou neoprenové a mají úžasnou schopnost zvýšít pracovní teplotu kloubu, urychlí metabolismus a regeneraci a zároveň sníží bolest a zánět.

V každém případě je vhodné se před nasazením řídit doporučením veterinárního lékaře. Každá pomůcka má navíc svůj vlastní manuál a doporučení, které by se mělo vždy dodržovat.