Osteoartritida u koček - léčba kloubních problémů zcela přirozeně

Onemocnění kloubů u koček nejsou až tak vzácná. Naše kočky jsou mistry ve skrývání bolesti, a proto se na mnohé nemoci u koček bohužel přijde až příliš pozdě. Jedním z takových onemocnění je osteoartróza. Kočky obvykle vykazují velmi málo příznaků a trpí v tichosti. V tomto článku vám vysvětlíme, jak poznáte osteoartrózu u své kočky v raném stadiu a kterými přírodními aditivy pro klouby můžete snadno problémům předejít.

Co je to osteoartróza?

Problémy a nemoci s klouby mají samozřejmě i kočky. Osteoartróza je typické onemocnění kloubů, které může být i velmi bolestivé. Toto chronické onemocnění kloubů se vyskytuje převážně u starších koček a je způsobeno poškozenou chrupavkovou tkání. Chrupavka a synoviální tekutina působí jako nárazníky mezi klouby a zabraňují vzájemnému tření kloubů. Pokud dojde k poškození nebo opotřebení chrupavky, povrch chrupavky se mění a praská – další poškození chrupavky je nevyhnutelné. Vzniklé tření mezi klouby je zvýšené a projevuje se u kočky bolestí. Zánět kloubů, jako je artritida, může také přispět k osteoartróze u koček. Zatímco artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a může být způsobeno infekcemi nebo revmatismem, osteoartritida u koček může být také důsledkem artritidy.

Od 9 let se u většiny koček projevuje nevratné opotřebení chrupavek a kloubů. Mezi nejčastěji postižené klouby artrózou patří lokty a ramena, následují kolena a kyčle.

Léčba osteoartrózy u koček

Včasná a rychlá léčba je u kočičí osteoartrózy klíčová. Toto kloubní onemocnění by rozhodně měl diagnostikovat veterinář, aby bylo možné vyloučit jiné zdravotní problémy jako příčinu. Užívání léků proti bolesti a jiných konvenčních léků by mělo být také založeno na diagnóze.

Osteoartrózu u koček nelze vyléčit, protože chrupavka je již zničena. O to důležitější je včasné zásobení chrupavek a kloubů důležitými živinami, jako je kolagen, protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny nebo zdroje vápníku s obsahem minerálů , aby došlo k rychlejší regeneraci a pružnosti a stabilitě.

K léčbě pokročilé osteoartrózy u koček se používají opatření jako terapie bolesti, fyzioterapie, akupunktura, ale i medikace a potravinové přísady . V závislosti na závažnosti musí být důsledně podávány léky proti bolesti a různé terapie. Měli byste se ujistit, že lék je vaší kočkou dobře snášen a že nezpůsobuje žádné vedlejší účinky s jinými léky, které vaše kočka užívá.

Jinak doporučujeme držet kočku v teple , zejména v zimě. Vaše kotviště by v chladném období nemělo být v průvanu nebo u okna. Venkovní zvířata by se neměla zdržovat příliš dlouho venku za deště a sněhu. Pokud se malý zatoulaný vrátí domů promočený a prochladlý, je třeba ho pořádně utřít ručníkem a pokud to kočka dovolí, vyfénovat.

Co je zdravé pro kočičí klouby – vyberte si správný doplněk výživy

Pro posílení kloubů koček jsou potravinové doplňky první volbou. Zejména prášek ze slávky zelenoústé v kombinaci s šípkovým práškem se osvědčili při léčbě artrózy u koček. Proto lze tyto doplňky nalézt také v krmivu pro kočky a také v některých terapeutických svačinách a pamlscích. Prášek ze slávky zelenoústé je známý pro svůj vysoký obsah glykosaminoglykanů, omega-3 mastných kyselin a aminokyselin. V četných studiích byl prokázán i účinek šípkového prášku na klouby a na artrózu. Obsahuje výjimečně vysoký podíl vitamínu C, 20x více než citrony, a poskytuje také důležité galaktolipidy. V humánní medicíně jsou známé zejména pro svůj účinek na kloubní onemocnění, jako je osteoartróza.

Dalším důležitým faktorem při léčbě osteoartrózy u koček je úleva od bolesti. Ďáblův dráp je zde považován za nadějný lék. Africký sezam je tradiční lék z Jižní Afriky a Namibie a je stále považován za zasvěcený tip v přírodní veterinární medicíně. Laboratorní studie prokázaly, že ďáblův dráp obsahuje složky jako harpagosidy, které mají na klouby tišící a protizánětlivé účinky. Kromě toho rostlina nezpůsobuje žádné známé vedlejší účinky, na rozdíl od typických léků na osteoartrózu. Pokud je ďábelský dráp přimíchán do kočičího jídla, může výrazně snížit bolest již po několika týdnech.

Příčiny onemocnění kloubů u koček

Existuje několik možných příčin osteoartrózy u koček:

  • Nadměrné opakované (nesprávné) namáhání kloubů
  • Podvýživa u mladých koček – nadměrný nebo nedostatečný přísun živin
  • Genetické příčiny, jako je pomalá tvorba chrupavky
  • Trauma kloubu (zlomené kosti, výrony, modřiny atd.)
  • Dysplazie (dysplazie kyčelního/loketního kloubu)
  • Luxace čéšky (dislokace čéšky)
  • Nadváha

Silné, opakující se namáhání kloubů (časté skákání z vysokých předmětů, sprinty atd.) může u koček poškodit chrupavku a také zhoršit tvorbu synoviální tekutiny. 

Podvýživa u mladých koček – příliš málo omega-3 mastných kyselin, kolagenu, vápníku atd. – také vede ke ztrátě hmoty chrupavky. Pokud chrupavce chybí „zdravé jídlo“, buňky chrupavky nemohou růst a nejsou dostatečně elastické, aby absorbovaly stres. Zejména s věkem se kloubní chrupavka kočky stává méně elastickou, tužší a rychleji se opotřebovává. Tyto rušivé faktory způsobují, že buňky v chrupavce jsou neúměrně aktivovány a destrukce proteinů v chrupavce se zvyšuje výstavbou a rozkladem enzymů. 

V důsledku toho se množství kolagenu v chrupavce časem snižuje a buňky chrupavky odumírají. Vzniká tuhá jizva, která poškozuje chrupavku i kloub. Výsledkem je chronický zánět.

V pokročilých stádiích tento proces u koček způsobuje trvalou bolest v kloubu. Nejpozději v tuto chvíli je nutné do jídla přidat důležité živiny pro stavbu chrupavkové tkáně. Cílem léčby by mělo být posílení kočičích kloubů a ochrana hmoty chrupavky.

Zvíře, Kočka, Kočkovitý, Savec, Mazlíček

foto: karishea

Osteoartróza koček – interpretujte příznaky správně

Zvířata mají ve srovnání s lidmi vyšší práh bolesti. Kočky zpravidla nedávají najevo svou bolest, takže si majitel hned nevšimne, že s kočkou není něco v pořádku. Příznaky osteoartrózy u koček se mohou u jednotlivých zvířat lišit. Často se jeví jako nespecifické, což bohužel ztěžuje včasnou observační diagnostiku. Osteoartróza u koček proto může zůstat po dlouhou dobu bez povšimnutí .

Existují však určité vzorce chování, které mohou naznačovat, že vaše kočka trpí problémy s klouby:

  • Ztuhlé držení těla
  • Neochota k pohybu
  • Vyhněte se skákání z vysokých výšek
  • Obecně méně cvičení
  • Kulhání
  • Změny chování
  • Horečka
  • Snížená chuť hrát si
  • Strach a agresivní chování
  • Zvýšený spánek
  • Změněno chování při běhu
  • Problémy se vstáváním
  • Pokřivené držení těla

Tyto nespecifické příznaky se nemusí všechny vyskytovat současně, jednotlivé příznaky mohou indikovat i artrózu.

Abyste mohli diagnostikovat onemocnění kloubů, jako je osteoartróza u koček , nevyhnete se návštěvě veterináře. K diagnostice osteoartrózy lze použít vyšetření kulhání, rentgenové snímky a počítačovou tomografii (CT). CT a rentgenové snímky nejlépe ukazují, jak pokročilá je u kočky osteoartróza a která léčba má největší smysl.

Kočka, Mazlíček, Kočkovitý, Zvíře, Srst

foto: Netti_Nu_Nu