5 tipů pro zdravé psí tlapky v zimě

Co může být hezčího než krásné zimní procházky čerstvým křupavým sněhem s vaším čtyřnohým přítelem? 

Zatímco mnoho psů baví běhat a hrabat se ve sněhu, na druhou stranu zima a posypová sůl mohou být pro tlapky vašeho mazlíčka docela nepříjemné. Výsledkem jsou pak křehké, popraskané a bolestivé polštářky. 

Aby měl váš pejsek dobrou péči i v zimě, dali jsme dohromady několik tipů na péči o psí tlapky.

1. Zkraťte srst na tlapkách

Péče o tlapky u psů je majiteli dost často podceňována. Ale hlavně ve sněhu a mrazu vám váš čtyřnohý přítel obzvlášť za péči poděkuje. Dobrá péče o tlapky zahrnuje pravidelné zastřihování srsti mezi prsty a polštářky. Použijte kulaté nůžky, aby nedošlo ke zranění, nebo je nechte zastřihnout profesionálem. Tímto způsobem se vyhnete tomu, aby sníh, silniční sůl a nečistoty uvízly v dlouhých chloupcích tlapek. To může vést k tření mezi prsty nebo bolesti při došlapu.

2. Pečující balzám posiluje tlapky

Pro zvýšení odolnosti tlapek a zabránění prasklinám můžete pravidelně používat péči o psí tlapky a potřít tlapky svého čtyřnohého kamaráda kvalitním pečujícím olejem nebo balzámem na ochranu tlapek . Oleje s hydratačním aloe vera a zklidňujícím měsíčkem tlapky posilují a zároveň je vláční. Abyste se vyhnuli zbytečným mastným skvrnám ve vaší domácnosti po použití, je nejlepší počkat, až pejsek bude unavený. Takto může usínat za doprovodu vaši masáže tlapek.

Včelí vosk na tlapky

3. Úklid po procházce

Psi si instinktivně čistí tlapky sami. Vzhledem k tomu, že olizování solí a kamenů může vést ke gastrointestinálním problémům, je třeba po procházce pejskovi vyčistit tlapky. Mokré tlapky jemně a opatrně osušte měkkým ručníkem nebo hadříkem z mikrovlákna. Pokud jste v zimě chodili po posypaných ulicích, doporučujeme tlapky krátce opláchnout vlažnou vodou, abyste odstranili zbytky soli. Věnujte pozornost mezerám mezi prsty u nohou, kde mohou ulpívat zbytky ledu, písku, štěrku, soli atd.

Nakonec tlapky osušte měkkým ručníkem. Dotýkání se a zkoumání polštářků je součástí péče o tlapky. Ne vždy se však psům líbí, když se jim tlapky obírají. Zvykejte proto svého mazlíčka včas a každou chvíli mu i bezdůvodně kontrolujte tlapky.

4. Kontrola tlapek jako rituál

Nejjednodušší způsob, jak pečovat o tlapky, je začlenit je do každodenního rituálu po procházce. Stačí rychlá kontrola, abyste se ujistili, že váš miláček během procházky nic nechytil. Pokud to vašemu čtyřnohému kamarádovi za to stojí - tedy když mu po kontrole dáte pamlsek - i on péči o tlapky rychle ocení.

5. Pokud máte příznaky, jednejte správně

Pokud váš čtyřnohý přítel často okusuje nebo olizuje tlapku, říká vám, že s tlapkou není něco v pořádku. Co přesně se dá zjistit vyšetřením tlapek. Pečlivě prohmatávejte tlapku a věnujte pozornost reakci svého čtyřnohého přítele.

Pokud si všimnete, že jsou polštářky lámavé a popraskané, je vhodný dezinfekční a antibakteriální balzám na ochranu tlapek na bázi vazelíny nebo jeleního loje s přírodními složkami včelího vosku, propolisu a arniky. Pokud mezi prsty u nohou objevíte třísky, silné spleti nebo chuchvalce nečistot, je nejlepší poradit se s veterinářem nebo veterinárním lékařem, který je dokáže bez námahy a bezbolestně odstranit.

Pes, Kočka, Sníh, Roztomilý

foto: Jupri

A co boty pro psy?

Zda mají psí boty pro vašeho psa smysl, je nutné zodpovědět individuálně. V případě zranění nebo u psích zimních sportů mohou botičky na tlapky poskytnout užitečnou ochranu. Nevýhodou jsou tlakové body a záněty na tlapkách, pokud bota správně nesedí. Pokud psí bota není prodyšná, potní žlázy na tlapkách mohou způsobit hromadění tekutiny v botě, což může být pro vašeho čtyřnohého přítele nepříjemné. Pokud uvažujete o botách pro psy, dbejte na kvalitu a padnutí.

I když se vám pravidelná péče o tlapky může zpočátku zdát trochu pracná, váš čtyřnohý přítel vám za ni bude vděčný. Prevence prostřednictvím zkrácené srsti tlapek, ochrana pomocí pečujícího balzámu a pravidelné kontroly tlapek po procházkách udělají ze zimních procházek radost!