Příčiny kulhání u mladých psů

Kulhání, i když ho většinou vztahujeme ke starším psům, pravdou je, že se může objevit v každém věku. 

Kulhání může být způsobeno specifickými patologiemi a my vám v tomto článku uvedeme příčiny kulhání právě u mladých psů.

Proč se u mladých psů objevuje kulhání?

Kulhání je problém, který se u psů vyskytuje velmi často. Původ tohoto problému lze nalézt v kostech, chrupavkách, kloubech a dokonce i v kyčli. Abychom určili její příčinu, budeme muset vzít v úvahu nejen věk chlupáče a jeho životní styl, ale i přítomnost určitých patologií nebo onemocnění.

Přestože v mnoha případech může být příčina stejná v jakémkoli věku, dnes si povíme něco o příčinách kulhání konkrétně u mladých psů.

Kdykoli však pozorujeme problémy s chůzí, je vhodné zajít k veterináři.

1. psí panoesteitida

Toto onemocnění zánětlivého typu je jednou z příčin kulhání u mladých psů. Jeho původ se nachází v kostech, zejména v pažní kosti. Vyskytuje se především u velkých a obřích plemen díky vlastnímu růstu.

Příznaky zahrnují slabost a kulhání, které může alternativně postihnout obě nohy. Pro diagnostiku bude proveden rentgen, který nám umožní vidět postižené části uvnitř kosti. Obvykle vymizí, když zvíře dosáhne dospělosti, proto se podávají pouze protizánětlivá léčiva.

2. avaskulární nekróza ve femuru

Tato příčina kulhání u mladých psů se vyskytuje i u lidí. Hlava stehenní kosti mizí z důvodů, které nejsou zcela známy. Nejčastěji postihuje malá plemena psů, ale i některá velká. Obvykle mezi čtyřmi a šesti týdny věku.

K jeho diagnostice bude nutné pozorovat kulhání u mladých psů s podporou a bude patrný progresivní nárůst bolesti. Kolenní čéška této nohy bude zvednuta ze své normální polohy. Zpočátku může být bolest mírná, ale během jednoho nebo dvou měsíců zesílí. Rentgen nám umožňuje tuto diagnózu ověřit. Léčba je chirurgická a spočívá ve spojení tibie páskem a hřebíky.

3. hypertrofická osteodystrofie

Třetí příčina kulhání u mladých psů pochází z krmení. Nerovnováha ve stravě způsobuje abnormální proliferaci kostí. Končetiny otékají a objevuje se i horečka. Je to velmi bolestivé.

K léčbě tohoto kulhání u mladých psů, což jsou obvykle velká plemena, se upravuje strava a podávají se protizánětlivé látky. Léčení problému může trvat měsíce.

4. osteochondritis dissecans

Příčinou tohoto kulhání u mladých psů je prasklina v chrupavce kloubu. Ztrátou tekutiny, která je uvnitř, se dotkne kosti a dojde k zánětu. Může se objevit mimo jiné na koleni, lokti nebo rameni. Kromě použití ochran, jako jsou chondroprotektory , je obvykle nutný chirurgický zákrok .

5. dislokace čéšky

Poslední z příčin kulhání u mladých psů je luxace. Jak kvůli úderu, tak kvůli genetice se čéška posune z místa. Je častější u malých plemen a symptomatologií je skákání při chůzi. Pohmatem kloubu jej lze snadno zjistit. V závislosti na závažnosti kulhání u mladých psů může být nutná operace. Pokud je mírná, postačí protizánětlivé léky a chondroprotektory.

Pamatujte však na to, že kulhání mohou způsobit i rány, skoky, nehody nebo nadměrná aktivita. V každém případě bude veterinář tím, kdo nám sdělí důvod a jeho léčbu.

Pes, Skok, Záznam Pohybu, Hýbat Se, Hrát

foto: Seaq68