Portrét plemene - australská Kelpie

V tomto článku vám představíme plemeno: 

*australská Kelpie* 

Zjistěte vše, co potřebujete vědět o tomto společníkovi, a rozhodněte se, zda středně velký čtyřnohý přítel vyhovuje vám a vašemu životnímu stylu.

Hledáte sportovního a obratného společníka, který je zároveň nenáročný na péči a je věrný? Pak jste u australské Kelpie na správné adrese. Toto australské psí plemeno není v této zemi tak běžné, ale tento exotický pes má určitě co nabídnout. 

Jak vypadá Kelpie?

Kelpie je jedním ze psů, kteří mají velmi hustou srst, srst je krátká, stejně jako podsada. Kožešina na krku je trochu delší, takže to vypadá, že má Kelpie na sobě nějaký kožešinový límec. Kelpie můžete najít v mnoha barevných kombinacích: černá, černá s pálením, červená/hnědá, červená s pálením, modrá, fawn, což jsou nejběžnější barevné kombinace, ale zvláště neobvyklá je vzácná kouřově modrá barva srsti.

Kelpie má svalnaté a aerodynamické tělo, což znamená, že může dosáhnout velmi vysokých rychlostí a také bez problémů provádět náhlé změny směru. Psi tohoto plemene jsou zpravidla 43 - 50 cm vysocí, mají špičatý nos a vzpřímené uši. Ocas je huňatý a zvedá se, když je pes aktivní nebo vzrušený. Jinak leží v mírně svěšeném stavu.

Kelpie má pozorné oko, protože jako strážce tisíců ovcí mu nic neuteče.

Původ plemene – australská Kelpie vs. pracovní Kelpie

Kelpie, která je podobná německému ovčákovi, pochází z Austrálie a používá se zde především při pastevectví. Plemeno psa pochází z křížence anglicko - skotského plemene „Working Collie“ a vzniklo kolem roku 1870. Psi se brzy účastnili australských soutěží a získali četná ocenění. O dvacet let později byli otužilí pracovní psi rozšířeni po celé Austrálii.

Vzhledem k tomu, že byli zpočátku chováni velmi úzce, plemeno téměř neobsahuje žádné křížence. 

Nyní existují dva kmeny tohoto plemene: pracovní Kelpie a australská Kelpie. Zatímco pracovní Kelpie je vyšlechtěna speciálně pro vysoké pracovní výkony, australská Kelpie je více doma v aktivních psích sportech. Chov australské Kelpie je regulován a sledován FCI, linii Working Kelpie kontroluje "The Working Kelpie Council of Australia". Vzhledem k tomu, že vlastnosti pracovních Kelpií byly přísně udržovány, jsou Kelpie jedním z mála plemen, jejichž původ lze vysledovat až k první populaci v 70. letech 19. století.

Hlavním zaměstnáním P"Working Kelpie" je především pasení velkých stád ovcí v australské divočině. Stáda byla často velká až 10 000 ovcí. Tuto práci by muselo dělat několik mužů současně. Kelpie byla díky své povaze velkým pomocníkem. Byl speciálně vyšlechtěn pro drsné australské podmínky: vedro, nepřístupné oblasti, písečné bouře a obrovské vzdálenosti byly jeho každodenním pracovním prostředím. Dokonce i dnes je kelpie stále jedním z nejběžnějších pasteveckých psů v Austrálii.

Kelpie, Australská Kelpie, Australan

foto: 13810

Charakter Kelpie – vlastnosti a výcvik pasteveckého psa

Kelpie je skrz naskrz pracovní pes. Chov a pastevectví má v genech a je také jeho velkou vášní. Dokonce se proslýchá, že bez této práce upadá čtyřnohý přítel do deprese a ztrácí radost ze života.

I když tyto tendence již nejsou u australské Kelpie tak výrazné, oba prameny tohoto psího plemene musí být stále velmi zaneprázdněny.

Kelpie je velmi samostatný pes, potřebuje hodně pohybu a s problémy si poradí bez cizí pomoci. Fyzická i duševní práce je pro tyto psy nesmírně důležitá, je třeba je pravidelně cvičit. S jemnou a jasnou rukou se Kelpie stává věrným a citlivým společníkem.

Charakterové rysy:

  • pozorný
  • dychtivý
  • velmi inteligentní
  • poslušný a loajální
  • energický
  • nadaný jako pastevecký pes
  • velmi touží po učení

Je australská Kelpie pro mě to pravé?

Zatímco pracovní Kelpie patří na farmu jako pracovní zvíře, kde se může věnovat své vášni pasení ovcí, australská Kelpie může být chována i jako domácí pes. Jeho nutkání pracovat již není tak silné a jeho instinkt vůdce stáda také oslabil.

Kelpie však vyžaduje hodně pozornosti, času a intenzivního výcviku. Kelpie miluje volné cvičení a dlouhé, vytrvalé procházky. Toto psí plemeno považuje pravidelné běhání se sprintem za ještě více vzrušující. Dostatečný pohyb pro svalnaté tělo čtyřnohého kamaráda však nestačí. Je také potřeba podporovat jeho silnou inteligenci, lásku k učení a kreativitu. Intelektuální podpora je prostě součástí udržování.

Pokud majitel psa vyhoví potřebám tohoto psího plemene, australská Kelpie se odvděčí věrností, mazlením a velkou jemností. Kelpie si buduje intenzivní vztah se svými oblíbenými lidmi a těší se, že je jimi veden.

Vzhledem ke svému charakteru pro pasení má toto plemeno psa obzvláště rádo štěkání. Takže se nelekejte, když je pozdrav trochu hlasitější.

Typická onemocnění australských pasteveckých psů

Kelpie patří zpravidla mezi robustní a zdravá psí plemena. V chovu se vyskytuje málo chorob, které jsou dědičné. Typická onemocnění psů, jako je dysplazie kyčle a lokte, stejně jako náchylnost k onemocněním očí, jako je progresivní abiotrofie sítnice (PRA), jsou u tohoto plemene vzácné.

Kelpie však mohou nést geny pro cerebelární abiotrofii (CA). Jedná se o nevyléčitelné onemocnění, které se projevuje příznaky jako ataxie, porucha hybnosti, zhoršená koordinace, třes, kývání hlavou a problémy s jídlem, pitím a skákáním. Toto onemocnění se vyskytuje pouze u tohoto plemene a u kříženců s border kolií nebo kolií. Podle současných vědeckých poznatků je toto onemocnění neléčitelné a je způsobeno genetickou vadou, která se vyskytuje pouze u tohoto plemene.

Pes, Australská Kelpie, Mazlíček, Hlava

foto: escalosobre

Péče a výživa

Australská Kelpie je nenáročná na péči. Jeho tvrdá srst ho chrání před různými povětrnostními podmínkami a díky své hustotě odpuzuje vodu a nečistoty. Pokud si váš čtyřnohý kamarád trochu pohrál v bahně, můžete srst umýt rostlinným šamponem pro psy . Aby srst a kůže Kelpie zůstaly fit a vitální, může být kokosový olej pro psy přidáván do jejich každodenní potravy. To také posiluje imunitní systém a má pozitivní vliv na metabolismus mrštného čtyřnohého kamaráda.

Jelikož Kelpie rády tráví čas v přírodě, měli byste dbát na aktivní ochranu proti parazitům. Ošetření proti klíšťatům pro psy , ošetření proti blechám pro psy a spreje na roztoče pro psy jsou prostě součástí prevence Kelpie a udrží otravné škůdce daleko od vašeho psa.

Kelpie obou plemen by měly být pravidelně očkovány a odčervovány stejně jako ostatní psi.

Strava Kelpie je také bezproblémová. Plemeno není náchylné k intoleranci ani alergii. Kelpie však potřebuje stravu přizpůsobenou její potřebě pohybu, aby nevznikaly příznaky nedostatku a čtyřnohý kamarád neonemocněl. Vaše Kelpie by proto měla být krmena velmi vyváženou stravou. Přírodní krmivo pro psy s vysokým obsahem bílkovin dokáže uspokojit potřeby hbitého čtyřnohého přítele a dodá mu důležité živiny.

Závěr

Australská Kelpie není pes, ze kterého byste mohli udělat gaučového povaleče. Byl vyšlechtěn pro tvrdou práci a vytrvalé pasení a pasení ovcí. Tyto vlastnosti specifické pro toto plemeno jsou mnohem výraznější u pracovní Kelpie než u australské. Oba však mají stále společné to, že vyžadují hodně cvičení, času a pozornosti. Na druhou stranu péče o psa zabere velmi málo času. Psí plemeno je nenáročné na péči a hustá krátká srst je přirozeně velmi odolná a odpuzuje nečistoty.

S australskou kelpie rozhodně získáte do svého domova věrného, ​​ale velmi inteligentního společníka.