Roztoči u psů: prevence, detekce a léčba

Podzimní roztoči u psů: Jak je poznat a rychle se jich zbavit?

Roztoči u psů jsou nejen otravní, ale mohou vašemu chlupatému kamarádovi způsobit i dlouhodobé problémy. Jejich larvy se usazují v různých oblastech těla a propichují kůži psa, aby se živily buněčnou šťávou těla. Výsledkem může být svědění, zarudnutí, ztráta srsti a v závažných případech sekundární infekce.

Ale nepropadejte panice: Existuje několik věcí, které můžete udělat předem, abyste svého čtyřnohého přítele ušetřili potíží.  A pokud přece jen dojde k napadení vašeho mazlíčka parazity, dozvíte se zde vše o tom, jak bojovat s příznaky roztočů u vašeho psa.

Co jsou podzimní roztoči?

Od svrabu liščího po ušní roztoče a roztoče vlasových folikulů: Existuje mnoho druhů roztočů, které mohou infikovat vašeho čtyřnohého přítele. Jedním z nejčastějších škůdců je sviluška podzimní - Neotrombicula autumnalis, nazývaná také sviluška, sviluška podzimní, sviluška sena nebo sviluška travní . Neexistuje však přímá souvislost s roztoči, kteří napadají rostliny.

Svilušky u psů spadají pod tzv. chodící roztoče. Larvy preferují sezení na částech těla vašeho psa, které jsou méně chlupaté nebo mají tenčí kůži. Larvy tam mohou snadněji proniknout do vrstvy kůže. Jakmile plně vyrostou, opustí svého hostitele a živí se půdními organismy. Svilušky zvláště často napadají psy na tlapkách , hlavě , břiše , podpaží a nohou .

Jsou podzimní roztoči pro psy nebezpeční?

Přestože podzimní roztoč u psů není sám o sobě nebezpečný a po krátké době sám zmizí, jeho sliny mohou vést k těžkým kožním reakcím a infekcím, pokud se zvíře škrábe. Podzimní roztoči však nejsou pro majitele psů nebezpeční: larvy roztočů se obecně nepřenášejí ze psů na lidi. Přesto by si lidé měli dávat pozor na vysoké trávy, protože i ty mohou být napadeny škůdci. Pokud je člověk nakažen parazity, označuje se to jako sklizňový svrab.

Prevence roztočů u psů

Savci jsou opakovaně napadáni parazity. Váš pes není výjimkou. Pravidelné používání produktů péče o psy je proto obzvláště důležité pro podporu vašeho chlupatého přítele. Ve společnosti REAVET si dali za cíl nabídnout každému zvířeti příležitost používat přírodní prostředky k boji proti zamoření parazity. Proto v našem internetovém obchodě najdete různé přípravky na ochranu psů proti roztočům.

Co je dobré vědět: Roztoči trávy jsou u psů zvláště běžní, ale bohužel to nejsou jediní parazité, kteří se zaměřují na vašeho mazlíčka. Abychom své zvíře co nejlépe ochránili před jinými škůdci, v našem internetovém obchodě najdete prostředky na roztoče trávy a také prostředky proti blechám , na klíšťata a další potřeby pro pohodu vašeho chlupatého kamaráda.

Kožní vyrážka u psů v důsledku napadení roztoči

Rozpoznání roztočů u psů: typické příznaky

Příznaky roztočů lze obvykle snadno léčit a nemají vážné následky, pokud je napadení včas rozpoznáno. Jakmile škůdce kousne, slinný sekret spustí následující kožní reakce , které indikují napadení roztoči:

  • Svědění a v důsledku toho prudké škrábání a olizování na postižených částech těla
  • Inkrustace v důsledku častého škrábání
  • Zarudnutí
  • Ztráta srsti
  • Kožní záněty
  • vyrážka

Máte podezření, že váš pes má roztoče? Pak je nejlepší se na to podívat zblízka: Parazity o velikosti přibližně 0,3 milimetru lze vidět jako oranžové tečky na kůži vašeho chlupatého kamaráda.

Jak zacházet s roztoči u psů

Jakékoli podezření na podzimní roztoče u psů by mělo být okamžitě potvrzeno veterinárním lékařem a příznaky zmírněny. Zajděte proto co nejdříve do veterinární ordinace a vysvětlete příznaky lékaři. Tímto způsobem lze vyloučit další kožní onemocnění a čelit případným sekundárním infekcím a okamžitě zahájit léčbu.

Pozor: Mnoho majitelů psů se při řešení roztočů u svých psů spoléhá na domácí prostředky. Zatímco kokosový olej a další léky mohou pomoci zmírnit příznaky, mohou zhoršit stávající kožní reakce. Pokud je váš pes napaden podzimními roztoči, léčba domácími prostředky by měla být prováděna pouze po konzultaci s veterinářem.

Roztoči u psů: náš závěr

Všimli jste si podzimních roztočů na vašem pejskovi? 

Není důvod k panice. 

Malí parazité jsou sice skuteční škůdci, ale vesměs jsou neškodní a po chvíli sami vymizí.

Pokud však máte podezření na roztoče, měli byste okamžitě zajít k veterináři a nechat svého chlupatého kamaráda odborně vyšetřit. Protože příznaky mohou stále přetrvávat.

Abyste se vyhnuli dalšímu zamoření roztoči a nechcete jim dát znovu šanci k napadení, doporučujeme pro vašeho čtyřnohého přítele  přírodní ochranu proti roztočům. Všechny naše doplňky jsou čistě přírodní.