Roztoči u koček: prevence, detekce a léčba

Svilušky na kočkách

Venkovní kočky se rády toulají po loukách, lesích a polích, prozkoumávají okolí a také potkávají jiné kočky. Bohužel žít na loukách, polích a v lesích, kde se také vyskytují roztoči, kteří mohou být pro kočky skutečným problémem, přináší určité starosti a velkou obezřetnost.. Pokud se vaše kočka vrátí z výletu s těmito parazity v srsti, měli byste jednat rychle. Můžete také přijmout preventivní opatření proti napadení roztoči. 

Co jsou roztoči? Jsou nebezpeční pro kočky?

Roztoč trávový, také známý jako roztoč padající nebo roztoč sklizňový, je pavoukovec a je to malý parazitický druh roztoče. Vědecký název pro roztoče je Trombicula autumnalis. Dospělí roztoči jsou žlutooranžoví a mají osm nohou.

Jak název napovídá, jsou aktivní zejména v pozdním létě a na podzim . Vyskytují se především ve venkovských oblastech, zejména v travnatých a zalesněných oblastech. Problémem zvířat a lidí však nejsou dospělí roztoči, ale larvy. Larvy roztočů se živí kožními buňkami a tkáňovým mokem. Vylézají na stébla trávy nebo nízké keře a čekají na potenciální hostitele, jako jsou kočky, další savci včetně lidí nebo ptáci.

Když kolem projde hostitel, larvy spadnou z vegetace na hostitele a poté se plazí po kůži, aby se přichytily. Roztoči nejsou pro kočky obvykle život ohrožující, ale mohou způsobit nepříjemné příznaky a nepohodlí . Kousnutí roztočem může způsobit vážné svědění a podráždění kůže, což může ovlivnit pohodu kočky. 

Jaké příznaky vykazují kočky s roztoči?

Svědění se přirozeně projevuje zvýšeným škrábáním, kousáním a olizováním. Pokud to kočku extrémně svědí a intenzivně se škrábe nebo kouše, může to vést ke kožním lézím, vypadávání srsti a sekundárním infekcím. Škrábání a kousání může také způsobit zhoršení příznaků drážděním a lámáním kůže. V některých případech mohou mít kočky alergickou reakci na kousnutí roztočů, což způsobuje další podráždění kůže. Pokud máte závažné alergické reakce, může být vhodné nechat kočku ošetřit veterinářem.

Vezměte prosím na vědomí, že příznaky napadení travními roztoči u koček se mohou často jevit podobně jako jiné kožní problémy. Přesná diagnóza veterinárním lékařem je proto důležitá, aby se vyloučily další možné příčiny a zahájila se vhodná léčba.

Kočka je kartáčovaná

Prevence: profylaxe proti roztočům u koček

Jak můžete chránit volně pobíhající kočky před napadením roztoči? 

Kromě přírodních prostředků proti roztočům , které najdete v našem e-shopu, pomáhají proti napadení roztoči tato opatření:

  1. Vyhýbání se travnatým plochám a keřům: Vzhledem k tomu, že roztoči se vyskytují především v travnatých a lesních oblastech, může být přístup do těchto oblastí omezen. Omezte volný pohyb své kočky na oblasti bez vysoké trávy nebo hustých keřů. 
  2. Pravidelné kartáčování: Pravidelné kartáčování může pomoci odstranit potenciální roztoče z jejich srsti dříve, než se budou moci usadit na kůži. K důkladnému rozčesání srsti použijte speciální kočičí kartáč nebo hřeben.
  3. Kontrola po venkovním pobytu: Poté, co je kočka venku, důkladně prohlédněte její srst, zejména místa nejblíže trávě a keřům. Hledejte známky roztočů, jako je zarudnutí, podráždění kůže nebo svědění. Pokud si všimnete něčeho podezřelého, je třeba podniknout příslušné kroky. 
  4. Vyhněte se obdobím zvýšeného rizika: Svilušky jsou aktivní během teplých období a zejména na podzim. Můžete se pokusit minimalizovat vycházky své kočky během těchto období, abyste snížili riziko zamoření. Ale to se vaší kočce nebude líbit.
  5. Používejte repelenty: V některých případech mohou speciální repelenty proti parazitům pomoci snížit riziko napadení roztoči. V našem internetovém obchodě jsou různé spot-on přípravky nebo spreje, které mohou být účinné proti roztočům. Promluvte si se svým veterinářem o vhodných produktech pro vaši kočku.

Žádná metoda nenabízí úplnou ochranu proti napadení roztoči. Přesto mohou tato opatření pomoci minimalizovat riziko a zlepšit pohodu vaší volně pobíhající kočky. Pokud se objeví zamoření nebo příznaky, měli byste se poradit s veterinářem pro přesnou diagnózu a prodiskutovat vhodná léčebná opatření.

Důležité: Nejsou to jen roztoči, kteří jsou nepříjemnými parazity, kterými musí kočky trpět, klíšťata jsou ještě horší. Ochrana proti klíšťatům pro kočky je stejně vhodná jako prevence proti roztočům u koček. S ošetřením proti kočičím blechám dostanete pod kontrolu i třetího častého hosta v kočičí srsti.

Léčba roztočů u koček

Předně je třeba říci, že při mírném napadení roztoči není nutné žádné ošetření, protože roztoči zmizí sami. Pokud však kočka viditelně trpí a škrábe se krvavě, je potřeba něco udělat. Pak je čas navštívit veterináře. Veterinář může potvrdit diagnózu a ujistit se, že se skutečně jedná o roztoče a že neexistují žádné jiné kožní problémy.

Může přijmout vhodná opatření k odstranění roztočů z kůže vaší kočky. To může zahrnovat důkladné čištění nebo odstranění roztočů pomocí speciálních nástrojů . Existují miticidy, které zmírňují svědění a podávají protizánětlivé léky ke snížení podráždění kůže. Antihistaminika se také příležitostně podávají v boji proti alergickým reakcím. Udržujte postižené oblasti pokožky čisté a suché. Vyvarujte se poškrábání kočky na postižených místech, mohlo by to dále podráždit pokožku. Škrábání může také vést ke kožním infekcím, které vyžadují další léčbu.

Důkladně vyčistěte stanoviště vaší kočky, abyste z prostředí odstranili případné roztoče. Ložní prádlo, polštáře a přikrývky, se kterými vaše kočka přijde do styku, vyperte v horké vodě.

Kočka je vyšetřena na napadení roztoči

Domácí léky na roztoče u koček: užitečné nebo ne?

Existují některé domácí prostředky, které mohou pomoci zmírnit svědění a podráždění způsobené roztoči trávy u koček. Tyto domácí prostředky lze použít jako doplněk veterinární léčby, ale nenahrazují odbornou lékařskou péči. Pokud vaše kočka trpí roztoči, je vždy vhodné to nejprve konzultovat s veterinářem, abyste získali přesnou diagnózu a zahájili vhodnou léčbu. 

Zde jsou některé domácí prostředky, které můžete vyzkoušet:

  • Vlažná vodní lázeň : Vlažná koupel může pomoci odstranit roztoče z kůže vaší kočky a zmírnit svědění. Nepoužívejte však horkou vodu, protože to může dále podráždit pokožku kočky. Po koupání kočku jemně osušte měkkým ručníkem.
  • Přírodní oleje: Některé přírodní oleje mohou mít uklidňující účinek. Kokosový olej nebo olej z ovesných vloček lze aplikovat na postižená místa ke snížení svědění a zklidnění pokožky. Dávejte pozor, aby kočka olej neolizovala, protože některé oleje mohou být při požití škodlivé.
  • Heřmánkový čaj: Heřmánkový čaj má zklidňující vlastnosti a může pomoci uklidnit zanícenou pokožku. Připravte si roztok heřmánkového čaje uvařením silného čaje, nechte jej vychladnout a poté jej jemně vklepejte do postižených oblastí.
  • Aloe vera: Aloe vera gel může mít uklidňující a protizánětlivý účinek. Použijte čistý aloe vera gel a jemně jej naneste na postižená místa pokožky.
  • Jablečný ocet: Jablečný ocet může pomoci zmírnit svědění a zklidnit pokožku. Zřeďte jablečný ocet vodou (v poměru 1:1) a jemně jej vklepejte do postižených míst.
  • Chladivé obklady: Chladné, vlhké obklady mohou dočasně zmírnit svědění a snížit zánět. Omotejte čistý obklad nebo měkkou látku kolem chladicího prvku a jemně jej přidržte na postižených oblastech pokožky.

Upozornění: Ne všechny domácí prostředky jsou vhodné pro každou kočku a některé mohou způsobit alergické reakce. Vždy byste se měli předem poradit s veterinářem, abyste se ujistili, že je to pro kočku bezpečné a že nedochází k interakci s jinými léčebnými postupy nebo léky.

Podzimní roztoči u koček: náš závěr

1. I když je roztoč pro kočky extrémně nepříjemný, alespoň není životu nebezpečný. 

2. Larvy roztočů podzimních se nemohou přenést z koček na lidi . 

3. S produkty odpuzujícími roztoče z našeho internetového obchodu můžete svého mazlíčka chránit v předstihu v období roztočů. 

4. A pokud dojde k napadení, lze kočičku či kocourka snadno ošetřit a po několika dnech bude po problému.